У Дрогобичі відкрили фотовиставку докумнетальних світли “Україна. Шлях до перемоги”

У Дрогобичі відкрили фотовиставку докумнетальних світли “Україна. Шлях до перемоги”

Фіксувати історію у документальній фотографії, щоби побачити у ній самих себе і краще зрозуміти сучасні історичні процеси нашої країни.

Напереродні Дня Незалежності, 23 серпня, у музеї «Дрогобиччина» відкрилась виставка документальних світлин «Україна. Шлях до перемоги». 

Захід відбувався спільно із  Благодійним фондом “Коло” та Щоденною всеукраїнською газетою “День” за підтримки Народного музею України та за підтримки Дрогобицької районної військоової адмістрації. 

На офіційному відкритті події був прсиутній начальник Дрогобицької районної військової адміністрації — Степан Кулиняк, директор Благодійної фФнду “Коло” — Олександр Юрков, директорка музею “Дрогобиччина” — Алла Гладун, журналіст Сергій Шинкарчук, історик та франкознавець — Богдан Лазорак.

Експозиція документальних фотографій “Україна. Шлях до перемоги”— це важливі процеси становлення незалежності України очима українських фотографів та документалістів, котрі фіксують моменти справжності та показують нас, українців, такими якими ми є — сміливими та сильними, інколи втомленими, але завжди готовими до спротиву за власну незалежність.

Документальна фотовиставка складається з більше 50-ти фотографій.  Частина з них  — це архівні фото, зібрані протягом 28-ми років діяльності Газети «День», як документальне свідчення найважливіших віх історичного розвитку України від проголошення незалежності 1991 року.

Також на фотовиставці представлена хроніка наслідків російської збройної агресії.  Тут можна побачити знакові світлини відомих українських фотокореспондентів та журналістів, які попри небезпеку, їхали на лінію фронту, щоб показати світові правду про війну в Україні через документальну фотографію: Сергій Нужненко (Радіо Свобода), Микола Тимченко (Газета «День»), Альона Гром, захисник «Азовсталі» Дмитро «Орест» Козацький, Євген Малолєтка та інші українські фотографи, роботи яких можна оглянути у музеї «Дрогобиччина».

“Ми ті, хто виборює свій шлях до незалежності, вкотре згадуємо події, які були і залишаються знаковими для нашої історії України. Тому ця виставка-ретроспектива сьогодні є актуальною, вчасною та дуже доречною. Бо якщо говорити словами сучасного українського письменника Сергія Жадана: "Історія сьогодні не просто переписується, вона переписується української мовою", — підсумував начальник Дрогобицької районної вйськовоїа адмінстрації Степан Кулиняк.

Фотовиставка «Україна. Шлях до перемоги» триватиме у Дрогобичі до 19 вересня. 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
17:18