І знову не чіпована деревина: Поблизу Верхніх Гаїв спецкомісія провела перевірку

І знову не чіпована деревина: Поблизу Верхніх Гаїв спецкомісія провела перевірку

Мешканець Верхніх Гаїв звернувся до Дрогобицької райдержадміністрації з повідомленням про те, що при в`їзді у село наскладовано великий обсяг деревини. При тому, за його власними спостереженнями, деревина є не чіпована, отже відповідно її вирубка проведена незаконно.

Звернутися до районної адміністрації, як зазначив чоловік, наштовхнула публікація на офіційному сайті установи про те, що вчора службовці РДА зафіксували факт складування необлікованих пиломатеріалів поблизу Нагуєвич і одразу звернулися в правоохоронні органи для проведення розслідування.

Так, реагуючи на звернення мешканця, голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк одразу скерував на місце локації спеціальну робочу групу з обстеження та легалізації лісопильних об’єктів районної державної адміністрації.

Вже о 11 годині робоча група з числа службовців РДА прибула на місце складування деревини, яке знаходиться на території Раневицького лісництва. Як і попередньо зазначав заявник, частина лісопродукції, насправді, не була чіпована. Серед нечіпованих пиломатеріалів була виявлена ділова деревина, зокрема породи дуб та граб.

Більше того, серед неділової деревини, якої на майданчику було чимало, також було виявлено напиляні колоди довжиною у 2 метри ділової деревини. Однак, на ній також було відсутнє маркування, які є обов`язковими, відповідно до законодавства.

Службовцям Дрогобицької РДА не вдалося на місці при спілкуванні з представниками ДП «Дрогобицький лісгосп» отримати належні документи на наявну деревину. Відтак вони були змушені викликали слідчо-оперативну групу Дрогобицького районного відділу поліції. Однак, поліцейські відмовились проводити огляд майданчика, облік деревини та заміри об’ємів лісопродукції, яка знаходилась на майданчику.

Поліцейські лише відібрали пояснення у службовця Дрогобицької РДА, який викликав поліцію, та лісничого Раневицького лісництва Василя Дмитришина. Останній зазначив, що деревину на складувальний майданчик перевозили не вантажівками, що вимагає обов`язкового чіпування на місці навантаження продукції, а використовували трактор-тягач. Проте на самому майданчику колій у грунті, які залишає опісля деревина, не зафіксовано. Натомість навіть в час перебування там поліцейських на території знаходилась спецавтомобіль марки «Урал», яка призначена для транспортування деревини.

Керівництво Дрогобицької РДА вважає такі дії з боку поліцейських Дрогобицького районної відділу поліції упередженими та необ’єктивними. Адже правоохоронці мали конкретно зафіксувати факт ймовірного порушення та провести повний облік і заміри лісопродукції, а також перевірити чіповану деревину на спеціальному електронному веб-порталі.

«Це доволі неоднозначні дії з боку правоохоронців, адже боротьба з незаконною рубкою та обігом деревини є безпосереднім обов`язком поліції та пріоритетним напрямом діяльності. Якщо виникає підозра на таке порушення, то вони, в межах Закону, зобов’язані відповідно реагувати на такі факти. Проте такі дії поліцейських бачимо вже не вперше. Нещодавно ми зверталися в поліцію щодо незаконної роботи лісопилки у смт Підбуж, надавши низку підтверджуючих фактів. Проте після довгого процесу листування Дрогобицький районний відділ поліції не знайшов підстав для відкриття кримінального провадження, натомість Дрогобицька окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження і зараз триває досудове розслідування», — наголосив голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк.

Очільник Дрогобиччини акцентує на тому, що райдержадімністрація пильно стежитиме за тим, які документальні акти складатимуть у поліції, і у випадку невжиття відповідних заходів звертатиметься у інші правоохоронні інстанції та силові структури.

Зазначимо, що за незаконну порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу, відповідно до ч. 1 ст. 246 Кримінального кодексу України, передбачається, зокрема, до трьох  років позбавлення волі.

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
21:53