Європарламент визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

Європарламент визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

«За» резолюцію проголосували 507 депутатів, 12 висловилися проти.

Ухвалена резолюція висловлює солідарність з народом України та вшановує пам'ять мільйонів людей, які загинули в результаті цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду.

Цим документом євродепутати засудили дії радянського режиму, які «призвели до смертей мільйонів українців», і закликали ті уряди та організації, які ще цього не зробили, визнати їх геноцидом.

«Парламент заявляє, що відбілювання та прославляння тоталітарного радянського режиму та відродження культу радянського диктатора Йосифа Сталіна призвели до того, що Росія сьогодні є державою-спонсором тероризму. Євродепутати також засуджують жахливі злочини Росії, які знову здійснюються проти українського народу, такі як цілеспрямоване знищення цивільної енергетичної інфраструктури України взимку», – повідомляє пресслужба установи.

Євродепутати також засудили спроби правлячого режиму в Росії маніпулювати історією «заради власного виживання» та закликали Росію як правонаступницю Радянського Союзу вибачитись за злочини проти України.

Штучний голод, влаштований радянською владою в 1932–1933 роках в Україні, відомий як Голодомор. У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала його геноцидом українського народу.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат внаслідок Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
12:21