Які події у Дрогобицькому районі стали знаковими для здобуття та встановлення Україною Незалежності?

Які події у Дрогобицькому районі стали  знаковими для здобуття та встановлення Україною Незалежності?

Розповідаємо про історичні факти, які відбулися на Дрогобиччині більше 30 років тому і які стали підгрунтям найважливішої дати для кожного українця – 24 серпня 1991 рік!

І це, беззаперечно, підняття Національного синього-жовтого стягу над Вежею Дрогобицької ратуші, тоді це була адмінспоруда УРСР.
Відбулася ця історична подія о 13 год. 15 хв. 2 квітня 1990 року.
Всупереч компартійним заборонам та погрозам тодішні сміливці-депутати у Дрогобичі на чолі з міським головою Мирославом Глубішем підіймалися по східцях і несли те знамено, як найдорожчий скарб, як довгоочікувану святиню. Аби воно замайоріло над містом, підтверджуючи, що Україна є! І українці є! Того квітневого дня тисячний натовп захоплено спостерігав за ходою перших…
Так, за хронологією дат, Дрогобич був третім містом в Україні, де публічно вивісили прапор. Перед тим це зробили у Стрию та Червонограді. Але між ними є колосальна різниця.

Дрогобич був першим містом в Україні, де за рішенням сесії міської ради зі шпилю Ратуші було демонтовано тодішній прапор УРСР і вивішено лише синьо-жовте Національне знамено. Попередні ж міста піднімали прапор поруч із радянським червоно-синім.
Як згадував Мирослав Глубіш, «дехто і в Дрогобичі хотів доробляти трубу і пхати ще поряд той «уересерівськи прапор». (див. Галицька Зоря за 1. 04. 2000р.). Від тих, хто встановлював прапор, тодішні комуністичні прислужники навіть заховали ключ від Вежі Ратуші.
Але в той хвилюючий момент, коли під вигуки „Слава!” жовто-блакитний стяг таки замайорів над Дрогобичем, кожен присутній усвідомив себе частиною великої української нації.
Тодішня компартійна номенклатура негайно скликала бюро міської партії, разом з прокурором намагалися силою радянського закону придушити волелюбний чин українства. На сесії вони зачитували залякувальні заяви, проте депутати не відступили.
Осторонь не залишались наші Трускавець і Борислав, де також вивісили прапори.

Саме наш славний Дрогобицький край дав поштовх іншим містам України йти всупереч усім номенклатурним законам, аби Україна стала вільною, незалежною та неподільною державою від українських Карпат до Кавказу.

І вже за 1 рік і 4 місяці – було проголошено Незалежність.

Знаємо, що у Трускавці процес активного національного відродження почався ще за два роки до початку проголошення Незалежності України. На той час тут діяли практично усі відомі в Україні так звані неформальні громадські об’єднання, які знаходилися в опозиції до КПСС. Їхній авторитет й підтримка людей були беззаперечними, а основна мета — вихід України зі складу СРСР і проголошення самостійності Української держави.
Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
18:28