​У Волі Якубовій за 250 тис.грн облаштують церкву св. Косми та Дам’яна

​У Волі Якубовій за 250 тис.грн облаштують церкву св. Косми та Дам’яна

Сьогодні, 21 липня, відбулось урочисте підписання договоруна реалізацію проєкту-переможцяКонкурсу ініціатив місцевих карпатських громад. Серед підписантів: Дрогобицька районна рада на чолі з Андрієм Шевкеничом, Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» на чолі з Галиною Литвинта організація-переможець «Благодійний фонд родини Грицаків» на чолі з Левом Грицаком .

Проєктом-переможцем, який отримав грантову підтримку, став проєкт з облаштування благоустрою пам’ятки архітектури місцевого значення – церкви св. Косми та Дам’яна у селі Воля Якубова, що у Дрогобицькому районі.

«Відповідно до підписаного договору, ми отримаємо 250 тисяч гривень на облаштування древньої церкви у Волі Якубовій. Надзвичайно тішить, що це чудове село у Дрогобицькому районі, родом з якого, до слова, є мої дідусь та бабуся, а також звідси походить голова ОУН, полковник Андрій Мельник продовжує розвиватися. У межах іншого проєкту Єврорегіону, учасником якого також є «Благодійний фонд родини Грицаків», планується провести у Волі Якубовій Всеукраїнський фестиваль патріотичної пісні та поезії «Шабелина», отримавши грант на 200 тисяч гривень. Окрім цього, очікуємо на виділення з обласного бюджету близько 10 мільйонів гривень на ремонт дороги «Залужани – Воля Якубова», — розповів голова Дрогобицької районної державної адміністрації Степан Кулиняк.

Однією з умов Конкурсу є власний внесок учасника у розмірі не менше 20% від загального бюджету проєкту, який забезпечила благодійна організація «Благодійний фонд родини Грицаків».

Як зазначив Лев Грицак, голова «Благодійного фонду родини Грицаків», Воля Якубова – це село з величезними перспективами і його розвиток є пріоритетним та необхідним.

Реалізувати проєкт повинні до кінця 2021 року.

Конкурс ініціатив місцевих карпатських громад відбувається в межах проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку», що реалізується Міністерством розвитку громад та територій України Львівською, Івано-Франківською, Закарпатською, Чернівецькою ОДА, Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» і фінансується за рахунок коштів державного бюджету, що отримані від Європейського Союзу у рамках Програми секторальної підтримки – підтримка регіональної політики України.

Довідка:

Вперше церква св. Косми та Дам’яна у Волі Якубовій згадується в документах 1507 р. Ерекційну грамоту отримала від польського короля Яна Казимира у 1668 р. Попередня дерев`яна двоверха церква була збудована в середині XVIII ст. за епископа Онуфрія Шумлянського.

Сучасна, дерев`яна, спочатку хатнього типу, збудована у 1827 р. (деякі джерела датують її 1824 р.). 1937 року церкву розширено добудовою бокових рамен. Зачинена з 1960 по 1989 р.

Святиня розташована поблизу центру Волі Якубової, неподалік дороги, на просторій ділянці з пологим ухилом. На північ від церкви є цвинтар. Церква видовжена у плані, двозрубна, безверха. До вівтаря, накритого трисхилим дахом, з обох сторін прибудовані ризниці, накриті такими ж дахами.

Внизу, по периметру стін вівтаря і ризниць влаштований металевий дашок, який захищає підвалини від замокання. До нави від заходу прибудований присінок з двома дверима, накритий двосхилим дахом. Бічний вхід існує у південній стіні нави. Церква оточена широким піддашшям.

Усі стіни раніше були вертикально шальовані дошками з лиштвами (сьогодні суцільно ошальовані горизонтально блок-хаузом (фальшбрусом), у повздовжних стінах нави для жорсткості конструкції влаштовані по три вертикальних бруси.

Оригінальні білого кольору вікна з декоративним дерев`яним обрамленням на жаль замінили сучасними металопластиковими, на північних стінах церкви встановили два кондиціонери. Нава накрита двосхилим дахом, гребінь якого завершує маленька сигнатурка.

Поблизу церкви стоїть дерев`яна двоярусна дзвіниця, у якої другий ярус менший і накритий пірамідальним верхом. Її стіни оббиті так само, як і церкви.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
14:17