У Львові розпочався 29 міжнародний Bookforum

У Львові розпочався 29 міжнародний Bookforum

Цьогоріч, враховуючи безпекову ситуацію, захід проводять у закритому форматі – з онлайн-трансляцією. Сьогодні в області стартував 29-й Львівський міжнародний Bookforum. Формат проведення фестивалю обрали з врахуванням поточних ризиків та загроз, викликаних повномасштабним вторгненням росії.

Відтак, передбачили програму заходів з 20-ти подій за участі понад 40 авторів з України, Великої Британії, США, Мексики, Сирії, Португалії, Франції, Ірану та Танзанії.

Урочисте відкриття провели у культурно-освітньому просторі America House Lviv. Присутніх книголюбів привітав начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Очільник області зачитав привітання учасників, організаторів та гостей міжнародного книжкового заходу від Президента України Володимира Зеленського.

«Шановні друзі, щиро вітаю у гостинному Львові Bookforum — важливу книговидавничу подію, яка тримає у цей непростий час свій інтелектуальний фронт. Уже більше ніж пів року світ є свідком того, як російська агресія нищить наші території, українську культуру, мову, книгу, як символ свободи і незламності нашого народу. Сьогодні, коли ЗСУ мужньо боронять рідну країну від ворожої навали для нас життєво необхідно зберегти національну культуру та ідентичність. Саме тому ми на всіх платформах доносимо світові правду про те, що відбувається зараз в Україні: про свавілля і злочини росіян проти людяності. Дякую міжнародним друзям і партнерам за те, що стоїте разом з нами у цій війні. Нині ви стали амбасадорами України у боротьбі за свободу та демократичні цінності всієї Європи. Переконаний, що разом ми переможемо. Вдячний організаторам Форуму за багаторічну відданість справі, активну громадянську позицію, за вагомий внесок у вітчизняну книговидавничу сферу та розширення просторів культурної дипломатії. Ціную ваші зусилля з розвитку української європейської культури, її конкурентоздатності, як нашого внеску в будівництво спільного європейського дому. Бажаю учасникам Bookforum змістовного спілкування та реалізації амбітних планів. Добра, перемоги і миру всім. Слава Україні!», – йдеться у зверненні.

Відтак наживо заходи форуму проведуть 7-9 вересня у закритому форматі (за запрошеннями) в одному з приміщень Українського католицького університету з трансляцією онлайн для широкої аудиторії України та світу.

Мета цьогорічного фестивалю – через мистецтво показати реалії російсько-української війни, міжнародну реакцію на сучасні виклики уставленої системи безпеки, підняти важливі і незручні теми, глобальне осмислення яких світовою спільнотою сприятиме перемозі над тоталітаризмом та стане фундаментом для побудови нового демократичного світу після перемоги України.

А також показати українській аудиторії, якою потужною зараз є підтримка України у світі та наскільки українські автори та їхня експертиза важливі для міжнародної спільноти.

Львівський BookForum 2022 стане майданчиком, що об'єднає Україну з культурною елітою світу заради висвітлення на весь світ гострих та незручних питань сьогодення.

Основне завдання BookForum 2022 – на міжнародному рівні порушити питання покарання російських пропагандистів нарівні з військовими злочинцями та сприяти організації міжнародного трибуналу для замовників і виконавців найбільшої війни в Європі з часів Другої світової.

Так, упродовж чотирьох днів гості Форуму шукатимуть зрозумілі алгоритми дій, дискутуючи на такі теми:

 

  •         про те, як війна в Україні змінить Європу говоритимуть Філіп Сендс, Тетяна Огаркова, Володимир Єрмоленко та Міша Ґленні;
  •         про імперіалізм та ідентичність спілкуватимуться Олена Стяжкіна, Абдулразак Гурна, Ігор Померанцев, Лідія Качо, Джон Лі Андерсон;
  •         про пропаганду та покарання пропагандистів — Філіп Сендс, Бруно Масаеш, Пітер Померанцев, Люба Цибульська, Емма Вінберг.

Ознайомитись з програмою можна за посиланням. 

Захід відбудеться за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у межах «Сезону культури Британія/Україна», організованому Британською Радою та Українським інститутом. Також проведення заходу підтримують Український інститут книги, ZINC, Open society foundation та Суспільне мовлення.

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
10:03