У Дрогобицькій РДА перевірять правові підстави оголошення міською владою Дрогобича конкурсу з перевезення пасажирів

У Дрогобицькій РДА перевірять правові підстави оголошення міською владою Дрогобича конкурсу з перевезення пасажирів

Для відкриття нових маршрутів загального користування з перевезення пасажирів організатор перевезень має отримати та погодити паспорти маршрутів з Державною службою України з безпеки на транспорті. Саме там визначають його доцільність, безпечність та умови.

Нещодавно виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради було оголошено конкурс з перевезення пасажирів на міських та приміських маршрутах. Відповідно до умов конкурсу, нові маршрути частково дублюватимуть діючі на приміських перевезеннях, а відтак, за попередньою інформацією, погодження паспорту маршруту з Укртрансбезпекою відсутнє.

Як зазначив під час щотижневої наради голови Дрогобицької РДА з керівниками структурних підрозділів у понеділок, 24 січня, начальник управління розвитку та інфраструктури Володимир Годяк, наразі у Дрогобицькій РДА налічується 72 договори з перевізниками щодо надання послуг з приміських перевезень. З них 20 – це перевезення в межах Дрогобицької громади, які сполучають місто з навколишніми селами. Ці маршрути є діючими та повністю покривають потреби населення.

З вересня 2021 року, за словами посадовця,  запроваджено нові законодавчі норми децентралізації щодо перевезення пасажирів. Так, організація міських та приміських перевезень в межах однієї територіальної громади покладатиметься на місцевий орган самоврядування. Однак, результати попередньо оголошених конкурсів, тобто наявні договори на перевезення на приміських маршрутах залишаються чинними до визначеної дати.

«Всі угоди, підписані між перевізниками та Дрогобицькою РДА за результатами попередніх конкурсів, залишаються чинними до визначеної угодою дати. А вже після виходу строку дії договорів конкурси на міські та міжміські перевезення у межах однієї ОТГ проводитиме орган місцевого самоврядування. Для того, щоб проводити конкурс зараз, орган місцевого самоврядування має отримати та погодити паспорти маршрутів з Державною службою України з безпеки на транспорті», — зазначив Володимир Годяк.

Так, як йшлося під час наради, враховуючи те, що на приміських перевезення маршрути частково дублюватимуться, необхідно перевірити наявність передбачених дозволів та підстав для оголошення виконкомом Дрогобицької міської ради нових конкурсів з перевезення пасажирів на приміських маршрутах, зокрема йдеться про наявність погоджених паспортів маршруту.

Голова Дрогобицької РДА доручив керівнику управління розвитку та інфраструктури Володимиру Годяку у разі відсутності належних документів та недотримання усіх законодавчих процедур під час оголошення вказаного конкурсу з перевезення на приміських маршрутах підготувати та подати  відповідну позовну заяву про скасування такого конкурсу.

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
19:02