У Бориславі та Попелях – запровадили карантин через сказ, у селі Грушів – зняли

У Бориславі та Попелях – запровадили карантин через сказ, у селі Грушів – зняли

У місті Борислав та його 5-кілометровій зоні накладено карантинні обмеження у зв’язку з виявленням сказу у собаки та лисиці.

У п’ятницю, 5 травня, таке рішення прийняли під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дрогобицькій районній військовій адміністрації під головуванням першого заступника РВА Романа Шлярпа за участі представників поліції, екологічної інспекції, Бориславського відділу ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» та територіальної громади.

Як повідомив начальник Дрогобицького районного управління ГУ ДПСС у Львівській області Юрій Гарбузинський, 26 квітня у селі попелі свійська собака контактувала з лисицею і тоді заразилася сказом. 30 квітня тварина нанесла укус своїй господині і через два дні загинула. Працівниками ветеринарної служби було здійснено виїзд на місце загибелі. Труп тварини було відправлено в Львівську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби, де провівши експертизу підтвердили випадок сказу.

У Бориславі на вул. Дрогобицькій 1 травня дві собаки породи німецька вівчарка загризли лисицю, у якої, за результатами проведення експертизи, виявили сказ. Зараз собаки проходять вимушену імунізацію.

Враховуючи ці обставини, місто Борислав та село Попелі визнано вогнищем захворювання тварин на сказ. У радіусі п’яти кілометрів цих територій терміном на 2 місяці накладено карантинні обмеження.  Знімуть їх лише за умови виконання всіх заходів, передбачених чинною Інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин.

Вже в понеділок, як зазначили під час засідання комісії, у селі Попелі розпочнуть імунізацію домашніх тварин, після цього – у Бориславі. 

«Через обмеження законодавства у період правового режиму воєнного стану ми не можемо вжити всіх заходів для протидії поширення сказу у тварин, тому маємо такі наслідки. Але попри те мусимо вживати низку превентивних заходів, щоб запобігти поширенню цієї небезпечної хвороби, використовуючи правові норми про роботу єгерів мисливських товариств», — зазначив перший заступник начальника Дрогобицької РВА Роман Шлярп.

Також рішенням комісії знято карантинні обмеження у селі Грушів Меденицької громади та його 5-ти кілометровій зоні у зв’язку з відсутністю повторних випадків сказу. Їх наклали 9 березня через виявлення захворювання у собаки. 

Окрім Борислава та села Попелі, карантинні обмеження ще діють у селі Унятичі Дрогобицької громади та його 5 кілометровій зоні.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
11:12