Створення громадських пасовищ

Створення громадських пасовищ

Згідно рішення Львівської обласної ради від 16.03.2021 № 99 «Про внесення змін до Комплексної програми підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Львівської обласної ради від 18.02.2021 № 57» передбачено новий напрям підтримки «Субвенція органам місцевого самоврядування на заходи з поліпшення громадських пасовищ».

Головними завданнями наведеного напряму є:

— покращення культуртехнічного стану сільськогосподарських земель і родючості ґрунтів;

— підвищення продуктивності природних сільськогосподарських угідь за рахунок їх корінного або поверхневого поліпшення та організації випасання;

— сприяння щодо використання природних сільськогосподарських угідь у виробничому процесі та зменшення розораності земельного фонду;

— сприяння виготовленню органам місцевого самоврядування землевпорядної документації на громадські пасовища та реєстрації прав власності. Фінансова підтримка заходів з поліпшення громадських пасовищ здійснюється за рахунок коштів, що надходять до спеціального фонду обласного бюджету в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва в межах передбачених асигнувань у вигляді субвенції органам місцевого самоврядування (надалі – ОМС), зокрема, у поточному році передбачено 3328,0 тис.грн.

Умовою для одержання фінансування є рішення органу місцевого самоврядування про створення громадських пасовищ з метою задоволення потреб громади не тільки з ініціативи громадян, а й на власний розсуд місцевої ради та наявність проєкту землеустрою земельної ділянки та її реєстрація.

Для одержання субвенції ОМС подають до департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації наступні документи:

— заявку на участь у конкурсі згідно додатку; — копію рішення органу місцевого самоврядування про створення громадського пасовища (громадських пасовищ);

— копії витягу/витягів з додатками з Державного земельного кадастру, що підтверджує право власності, цільове призначення та вид угідь земельної ділянки (земельних ділянок);

— копію проектно-кошторисної документації, яка визначає перелік та загальну вартість робіт з поліпшення пасовищ / земельної ділянки для сінокосіння або випасання худоби;

— копію статистичної звітності (з квитанцією та/або відміткою про отримання) за останній звітний період, що передує поданню заявки: «Звіт про об’єкти погосподарського обліку» (форма № 6-сільрада (річна)).

Додатково інформуємо, що для розроблення проєктно-кошторисної документації з поліпшення пасовищ / земельної ділянки для сінокосіння або випасання худоби можна звернутись до наукових, науково-навчальних установ або до кваліфікованих спеціалістів в галузі агрономії, які мають відповідну освіту та сільськогосподарську практику (агрономи сільськогосподарських підприємств/фермерських господарств). Вид такої діяльності не потребує спеціальних дозволів (ліцензії), а такі проєкти затверджуються безпосередньо замовником документації.

Копії документів подаються до 01 вересня поточного року і засвідчуються підписом керівника територіальної громади та печаткою. До переліку подається опис документів.

Подані документи передаються департаментом на розгляд Конкурсної комісії, яка приймає рішення про виділення ОМС міжбюджетних трансфертів для здійснення заходів з поліпшення громадських пасовищ.

На підставі рішення Конкурсної комісії облдержадміністрацією видається розпорядження «Про надання міжбюджетних трансфертів органам місцевого самоврядування», після чого ОМС укладають із Львівською обласною радою договір «Про міжбюджетний трансферт» та визначають виконавців робіт з поліпшення громадських пасовищ згідно з проєктно-кошторисною документацією. Визначення виконавців робіт проводиться з урахуванням вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

Детальніше можна ознайомитися на офіційному сайті облдержадміністрації.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
15:11