До уваги релокованого бізнесу: Підприємства можуть отримати три види грошової допомоги

До уваги релокованого бізнесу: Підприємства можуть отримати три види грошової допомоги

Нагадуємо суб’єктам господарювання, що на Львівщині працює програма підтримки релокованого бізнесу

Загалом програма підтримки бізнесу передбачає три види грошової допомоги, але конкретне підприємство може отримати лише одну із них.

Скористатися одночасно всіма видами допомоги підприємство не може, тому має визначити для себе пріоритет.

Якщо це релоковане (переміщене) підтриємство воно може подаватися суто на допомогу для таких підприємств. Але якщо воно вже зареєстроване на території області, то може подаватися і на інші види допомоги.

Львівщина стала першим регіоном в Україні, де прийнята така програма підтримки і залучення бізнесу, бо заохочує переміщені підприємства реєструватися на території області. Саме перереєстрація бізнесу і є основним критерієм отримання різних видів допомоги.

Суть програма така, щоб вони тут платили податки. Якщо вони тут працюють, місцеві бюджети мають отримувати надходження.

Перший вид допомоги передбачений суто для переміщених на Львівщину підприємств

Безповоротну допомогу у 100 тис. грн можна отримати за умови, якщо компанія не лише перенесла виробничі потужності на Львівщину, а й перереєструвалась тут. Також компанія може отримати ще 100 тис. грн, якщо створить не менше 20 нових робочих місць. 

Другий вид допомоги – ваучерна підтримка мікро- та малого бізнесу на маркетинг і сертифікацію

Допомога передбачена мікро- та малому бізнесу, не тільки переміщеному в час війни, а й місцевому, в розмірі:

не більше 50 тис. грн на маркетингові ваучери (створення/оновлення вебсайтів, їх просування; розроблення бренду продукції, логотипу, дизайну упаковки; поширення продукції в онлайн-магазинах; участь у маркетингових заходах (виставки, промоційні кампанії, ярмарки, бізнес-покази); проведення промоційної та маркетингової компанії);

не більше 80 тис. грн на ваучери для сертифікації продукції (отримання національних сертифікатів та проведення сертифікації в міжнародних організаціях).

При цьому частка власних витрат компаній на отримання таких послуг повинна становити не менше 30% суми від загальних витрат, решту (до 70%) компенсують в межах програми. Загалом на це передбачено 5 млн грн.

Цим видом допомоги можуть скористатися усі суб’єкти підприємницької діяльності мікро- та малого бізнесу (фізичні особи підприємці та юридичні особи, що здійснюють діяльність за КВЕД 2010), крім ліцензованих видів діяльності. Наприклад, приватні поліклініки не можуть подавати заявку, або виробники алкоголю чи тютюнових виробів не можуть претендувати на цей вид допомоги.

Третій вид допомоги – на закупівлю обладнання підприємствам харчової, легкої і машинобудівної промисловості

Підприємствам зі сфери виробництва одягу, продуктів харчування, машин та устаткування надається безповоротна фінансова допомога від 20 до 500 тис. грн на закупівлю обладнання. При цьому підприємство має бути зареєстрованим у Львівській області та здійснювати неперервну активну діяльність упродовж двох років.

Також умовою отримання цього виду допомоги є те, що підприємство має створити не менше 5 нових робочих місць під час воєнного стану на момент подачі заявки. 

Як виплачується допомога:

Заявки та комерційні пропозиції на отримання допомоги подаються у департамент економічної політики ЛОДА за адресою: м. Львів, вул. Винниченка, 18.

Відбір заявок здійснює спеціальна експертна комісія ЛОВА, яка і визначає, хто з підприємств отримає гроші. За результатами відбору департамент економічної політики ЛОВА укладає договір з підприємством та виплачує кошти.

Нагадуємо, шо програма діє на час воєнного стану. За розрахунками ЛОВА, передбаченими програмою видами допомоги зможуть скористатися близько 250-300 підприємств.

Детально ознайомитись з даною Програмою можна згідно розпорядження від 21.04.2022 №35/0/5-22 ВА можна за посиланням – cutt.ly/sGkpR4C

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
16:01