21 листопада - День Гідності та Свободи

21 листопада - День Гідності та Свободи

У суботу, 21 листопада, вся країна відзначає День Гідності та Свободи, який проходить під гаслом «Вільні творити майбутнє». Подія встановлена на честь двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії — Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Саме 21 листопада 2013 року розпочалися перші протестні акції української молоді в Києві на Майдані Незалежності у відповідь на рішення тодішньої влади Віктора Януковича щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.  Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» і бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників. Найтрагічнішим було те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи вартувало українцям 106 убитих і понад 2 тисячі поранених українських хлопців та дівчат. Згодом, навесні 2014 року почалася військова агресія Росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.

Сьогодні День Гідності та Свободи – особлива дата для кожного свідомого українця, адже саме в цей день найгостріше відчувається сила єдності та безмежна гордість за те, що ми, українці, знайшли у собі хоробрість боронити національні цінності України.

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
16:54