Як продовжуватимуть працювати навчальні заклади Дрогобиччини в умовах війни

Як продовжуватимуть працювати навчальні заклади Дрогобиччини в умовах війни

У вівторок, 25 травня, у Дрогобицькій районній військовій адміністрації відбулась спільна зустріч із освітян регіону та області щодо подальшого механізму  розвитку освітянської сфери у Дрогобицькому районі в часі війни.

Участь у зустрічі взяли очільник департаменту освіти у науки Львівської ОВА Олег Паска, заступниця директора департаменту освіти і науки Львівської ОВА Ірина Сислюк,  а також керівники  відділів освіти територіальних громад Дрогобицького району.  

Перед початком зустрічі учасники наради зустрілись із начальником Дрогобицької районної військової адміністрації Степаном Кулиняком, поділившись спільними ідеями та напрацювання у напрямку освіти.  Очільник Дрогобицької РВА підкреслив, що освіта  умовах війни є важливою складовою, відтак потребує ґрунтовного підходу до реалізації нових механізмів.

У межах заходу йшлось про різні напрямки роботи та напрацювання. Одна з актуальних тем — закінчення навчального року та зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), яке цього року відбудеться у спрощеному форматі. Тепер для вступників розроблено національний мультитест із трьох предметів: української мови, математики, історії України. Абітурієнти, які планують вступати до університетів у 2022 році, повинні обов’язково зареєструватися на спеціальній освітянській платформі, аби мати змогу скласти мультипредметний тест. Зокрема необхідно створити реєстраційну картку та віддати її керівнику закладу освіти або надіслали до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Мультитести абітурієнти складають самостійно, без прив’язки до певного місця чи території, але в разі повітряної тривоги, кожен, хто складатиме тест, повинен негайно припинити складання іспиту та спуститись в укриття. Відтак тест вважатиметься недійсним, а вступник може заново скласти іспит після завершення повітряної небезпеки. 

Окрім  того, під час сьогоднішньої наради усі присутні обговорили можливість надання відпусток під час воєнного стану для вчителів та викладачів різних навчальних закладів регіону. За словами освітян, законне право педагогів на відпустку — зберігається.

Також обговорили можливості створення умов для переходу шкіл на очне навчання вже з 1 вересня цього року. Звісно, в умовах війни, такий механізм роботи буде вдвічі складніший, проте, важливо знайти спільний консенсус та врешті розпочати повноцінний навчальний процес. 

Щодо створення мережі  ліцеїв у територіальних  громадах, то планується, що у Дрогобицькому районі буде працювати близько 11 профільних ліцеїв за різними напрямами. Після завершення плану розробки мережу затверджуватимуть у Львівській ОВА.  

Керівник відділу молоді, спорту та охорони здоров'я Дрогобицької районної військової адміністрації Петро Сушко зазначив, що у Дрогобицькому районі  створення профільної освіти позитивно вплине на формування освітянської складової та її розвитку загалом. 

В умовах російсько-української війни, важливою складовою є інформаційний фронт та моніторинг потоку правдивої інформації в інтернеті. Відтак директор Департаменту освіти у науки Львівської ОВА Олег Паска запропонував впровадити курс “Інформаційної гігієни” для вчителів інформатики та всіх тих, хто працює  з інтернет-платформами, веб-сайтами та великими інформаційними ресурсами. 

 

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
16:38