Вимоги безпеки праці під час опалювального сезону

Вимоги безпеки праці під час опалювального сезону

Цього року опалювальний сезон в Україні не буде прив’язаний до якоїсь конкретної дати, а почнеться тоді, коли протягом трьох днів середньодобова температура повітря становитиме +8°С та нижче. Існує ризик отримання травм під час експлуатації обладнання з тепловодопостачання.

Під час підготовки до опалювального сезону технічними службами та закріпленими працівниками проводяться ремонтні роботи теплотехнічного обладнання і мереж, а після завершення здійснюється їх випробування за допомогою попередніх (пробних) запусків, результати яких заносяться в «Акт готовності до роботи в опалювальний період 2022/2023 років».

Після того, як опалювальний сезон розпочався та проходить без поламок та аварій, з’являється впевненість, що всі процеси протікають безпечно і нічого не трапиться. У цьому якраз і криється небезпека. І саме на цьому етапі інженерам з охорони праці підприємств, особам, відповідальним за безпечну експлуатацію обладнання та пожежну безпеку, необхідно посилити контроль.

 На що насамперед  слід звертати увагу:

  • правильне приймання-передачаі безпосереднє проведення робочих змін;
  • виявлення несправностей опалювального обладнання (котлів, економайзерів, бойлерів), контрольно-вимірювальних приладів, димоходів, насосів, запірної арматури із внесенням відповідних записів до журналів;
  • передача заявок на виконання ремонтних робіт та контроль за їх проведенням;
  • використання спецодягу та спецвзуття;
  • виконання робіт за межами котелень, пересування між об’єктами в умовах морозу, вітру, ожеледиці, снігопаду;
  • заборона використання одягу та взуття, яке принесене з дому (практика свідчить, що часто працівники з погляду на зручність саме так і чинять та травмуються);
  • прибирання прилеглих до котелень територій від снігу та криги, посипання пішохідних доріжок для забезпечення безпечного пересування, яке потребує контролю за наявністю достатньої кількості посипаного матеріалу, справністю шанцевого інструменту;
  • контроль за якістю проведення інструктажів при зміні умов праці;
  • проведення позапланових навчань з надання домедичної допомоги при обмороженні та переохолодженні із залученням фахових медичних працівників;
  • організація пунктів обігріву, які використовуватимуться працівниками при виконанні довготривалих робіт на відкритому повітрі в холодну пору.

Це далеко не повний перелік заходів для забезпечення безпеки під час опалювального сезону. Багато залежить від типу опалювальних котлів, специфіки підприємств та інших обставин.

Шановні роботодавці! Пам’ятайте: всі травми на виробництві – наслідок порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, бездіяльність, формальне ставлення до посадових обов’язків. Травматизм легше попередити, ніж виправляти його наслідки.

 

 Дрогобицьке відділення

Управління фонду соціального страхування України

у Львівської області

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
16:11