Всесвітній тиждень імунізації: чому важливо вакцинуватися від поліомієліту?

Всесвітній тиждень імунізації: чому важливо вакцинуватися від поліомієліту?

Триває Всесвітній тиждень імунізації. Одним з десяти захворювань, який входить в Календар профілактичних щеплень (фото в галереї нижче) входить і поліомієліт — високо контагіозне захворювання, зумовлене поліовірусом. Він вражає нервну систему і може викликати параліч або навіть смерть всього за кілька годин.

Нагадаємо, що в Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують за державний кошт. Детальнішу інформацію можна дізнатися у сімейного лікаря.

 

Як передається поліомієліт?

Дикий поліовірус (ДП) потрапляє в організм через рот з водою та їжею. які були забруднені фекаліями ураженої особи. Вірус розмножується в кишківнику і виділяється з фекаліями ураженої особи, через які він може передатися іншим людям.

Які симптоми поліомієліту? Первинними симптомами поліомієліту є:

  • висока температура
  • втома
  • головний біль
  • нудота
  • ригідність потилиці
  • біль у кінцівках.
  • Хто піддається ризику зараження поліомієлітом?

 

Поліомієліт вражає переважно дітей у віці до 5 років.

Які наслідки поліомієліту?

Поліомієліт викликає такі наслідки:

У однієї особи з кожних 200 людей, уражених поліомієлітом, настає незворотній параліч (зазвичай ніг).

Серед усіх паралізованих осіб 5%-10% помирають від паралічу дихальних м'язів, викликаного вирусом.

Чи існує лікування від поліомієліту?

Ні, лікування поліомієліту не існує. Запобігти поліомієліту можна лише за допомогою імунізації. І

 

Глобальна боротьба проти поліомієліту. Що таке Глобальна ініціатива щодо боротьби з поліомієлітом?

 

У 1988 році уряди створили Глобальну ініціативу щодо ліквідації поліомієліту (ГІЛП), щоб назавжди позбавити людство від цієї хвороби. Ініціатива є глобальним партнерством, у якому беруть участь національні уряди, ВООЗ, «Ротарі Інтернешнл», Центри боротьби із захворюваннями США та ЮНІСЕФ. З моменту створення ГІЛП кількість випадків захворювання на поліомієліт в цілому світі скоротилося більш ніж на 99%. Лише 20 років тому поліомієліт щодня викликав параліч у 1000 дітей. У 2010 році було паралізовано 1349 дітей.

 

Де продовжується циркуляція дикого поліовірусу?

Передача поліомієліту ніколи не припинялася в 2 країнах — Афганістані та Пакистані. Однак поліомієліт може поширюватися і поширюється з цих країн у сусідні та віддаленіші країни. Слід пам'ятати, що поява поліомієліту є загрозою для дітей у всьому світі. Він не зважає на межі або соціальне становищ і легко передається

Чи може поліомієліт розповсюдитися на інші вільні від поліо країни?

 

Поліомієліт не боїться кордонів: будь-яка не вакцинована дитина є в зоні ризику. На кожен випадок паралічу від 200 до 1000 дітей заражаються безсимптомно.Особливо уразливими є діти, які проживають у районах, де рівень імунітету є низьким. Найкращий захист від завезення поліомієліту — це викорінення вірусу. Тільки в такому випадку всі діти будуть у безпеці.

Що необхідно зробити для ліквідації поліомієліту?

 

Щоб зупинити поліомієліт нам слід:

  • залучити всю громаду до спільних зусиль, спрямованих на охоплення кожної не імунізованої дитини вакцинацією;
  • розробити спеціальні плани забезпечення охоплення дітей серед мобільних груп населення, серед мігрантів, у зонах конфліктів чи у віддалених районах;
  • посилити планову імунізацію, яка є найкращим національним захистом від поліомієліту;
  • покращити епідеміологічний нагляд у зонах високого ризику;
  • Чому стільки уваги приділяється поліомієліту, а не іншим захворюванням?

Поліомієліт є однією з небагатьох хвороб, які можна повністю ліквідувати, як це було з віспою. Викорінивши поліомієліт, ми принесемо користь дітям усього світу і жодній дитині не доведеться більше відчувати біль паралічу, викликаного поліомієлітом.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
16:14