Вірус «Омікрон» поширюється планетою. Що відомо про новий штам?

Вірус «Омікрон» поширюється планетою. Що відомо про новий штам?

Світ знову стурбований через варіант COVID-19 «Омікрон». Спробуймо розібратись яку саме загрозу несе невідомий штам вірусу та як з ним боротись.

Варіант вірусу COVID-19 «Омікрон» викликає занепокоєння ВООЗ, оскільки доведено, що він має кілька мутацій, які можуть вплинути на його поведінку. Наразі про «Омікрон» відомо небагато, тому тривають численні дослідження для оцінки його передачі, тяжкості перебігу хвороби та ризику повторного зараження.

Коли вірус інтенсивно поширюється та викликає численні інфекції, ймовірність його мутації зростає. Що більше можливостей для поширення вірусу, то більше можливостей для його змін.

Поява таких нових варіантів, як «Омікрон», нагадує нам, що до кінця пандемії COVID-19 ще далеко. Саме тому дуже важливо, щоб люди отримували вакцину одразу, як вона стає доступною. Водночас потрібно продовжувати дотримуватися актуальних порад для запобігання поширенню вірусу, таких як соціальна дистанція, носіння масок, регулярне миття рук та інтенсивне провітрювання приміщень.

Також важливо, щоб вакцини та інші засоби охорони здоров’я були доступні повсюдно. Нерівність доступу до вакцин залишає країни з низьким рівнем доходів, як-от держави Африки, на милість COVID-19. Країни з достатньою кількістю вакцин мають невідкладно виконати свої обіцянки щодо допомоги з дозами.

 Де вже є варіант «Омікрон»?

Варіант «Омікрон» на сьогодні виявлений у багатьох країнах світу. ВООЗ повідомляє, що він, імовірно, вже присутній у більшості країн, навіть якщо його ще там не ідентифікували.

В Україні офіційно зафіксовано декілька випадків зараження варіантом «Омікрон». — Перший випадок — у чоловіка, який повернувся з-за кордону. Завдяки тому, що він був вакцинований, хвороба минула в легкій формі.

Чи викликає варіант «Омікрон» більш важкий перебіг хвороби порівняно з іншими варіантами COVID-19?

Попередні спостереження вказують на те, що «Омікрон» на відміну від варіанту «Дельта» зумовлює менш важкий перебіг хвороби. Але для остаточних висновків потрібно більше даних. ВООЗ попереджає, що його не слід сприймати як «легкий». Дослідження наразі тривають, і ця інформація буде оновлюватися мірою доступності.

Важливо пам’ятати, що всі варіанти COVID-19 можуть спричиняти важке захворювання або навіть смерть, включаючи варіант «Дельта», який досі домінує в усьому світі. Саме тому запобігання поширенню вірусу та зниження ризику зараження ним є настільки важливими, серед яких — вакцинація.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
16:40