В Україні запровадять відповідальність за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки

В Україні запровадять відповідальність за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки

Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки (реєстраційний № 5159).

Відносини у сфері оцінки наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, виконання документів державного планування регулює Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку». Однак, через відсутність відповідальності за недотримання вимог Закону, відбувається його системне порушення.

Законопроєкт передбачає:

  • ведення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки;
  • можливість оскарження в судовому порядку рішень, дій чи бездіяльності у процесі здійснення стратегічної екологічної оцінки;
  • встановлення відповідальності за порушення законодавства про стратегічну екологічну оцінку;
  • встановлення переліку підстав для притягнення до адміністративної відповідальності;
  • надання повноважень Держекоінспекції в частині організації та здійснення у межах компетенції державного нагляду (контролю) за додержанням центральними органами виконавчої влади та їх територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності та господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами – нерезидентами вимог законодавства про стратегічну екологічну оцінку.

Також законопроєкт допоможе підготувати підґрунтя для екологічно збалансованого відновлення країни від наслідків війни з росією.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
16:23