Україна оновила стандарти медичної допомоги при туберкульозі

Україна оновила стандарти медичної допомоги при туберкульозі

Україна першою в Європейському регіоні привела національні стандарти охорони здоров’я у разі туберкульозу у відповідність до рекомендацій ВООЗ 2022 року. 19 січня 2023 року наказом МОЗ України № 102 були затверджені стандарти медичної допомоги «Туберкульоз». Стандарти розроблені за активної участі фахівців Центру громадського здоров’я.

Дані стандарти спрямовані на удосконалення нормативної бази на засадах доказової медицини та рекомендацій ВООЗ. Вони дозволять підвищити якість лікування, знизити рівень захворюваності, інвалідизації та смертності, а також зменшити витрати та ризики для пацієнтів.

«Продовжуємо працювати заради здоровʼя українців. Нові стандарти медичної допомоги при туберкульозі дозволять ефективніше протидіяти хворобі. Їх головна мета — одужання для пацієнтів, зупинення розповсюдження туберкульозу та недопущення того, щоб хвороба отримала медикаментозну стійкість», — сказав заступник Міністра охорони здоровʼя та головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Оновлена редакція стандартів медичної допомоги «Туберкульоз» включає такі напрями:

  • Охорона громадського здоров’я та профілактика туберкульозу.
  • Систематичний скринінг на туберкульоз серед груп підвищеного ризику.
  • Діагностика та лікування туберкульозу, в тому числі із лікарською стійкістю.
  • Ведення ВІЛ-інфекції та інших супутніх захворювань у людей, хворих на туберкульоз.
  • Ведення туберкульозу дітей та підлітків.

Що зʼявилось нового в стандартах медичної допомоги «Туберкульоз»:

  • Оновлені стандарти ведення туберкульозу дітей та підлітків, що включають питання вакцинації БЦЖ серед ВІЛ-інфікованих дітей, сучасні підходи до діагностики ТБ у дітей та підлітків, запроваджено інтегрований алгоритм ухвалення рішення про лікування дітей віком до 10 років з імовірним туберкульозом легень, описані сучасні підходи до формування педіатричних схем лікування ТБ.
  • Оновлені стандарти лікування чутливого ТБ за віковими категоріями та тяжкістю захворювання. Запроваджені скорочені 4-місячні схеми лікування чутливого туберкульозу замість традиційних 6-місячних режимів.
  • Оновлені стандарти лікування лікарсько-стійкого туберкульозу (ЛС-ТБ) — стандарт передбачає регулювання питань щодо вибору сучасних режимів терапії із пріоритетом повністю пероральних схем лікування. Україна першою в Європейському регіоні впроваджує інноваційні режими лікування BPaLM/BPaL в рамках рутинного використання.

Завдяки режиму BPaL загальна тривалість лікування пацієнтів з ЛС-ТБ скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців, пацієнтам більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції. За результатами клінічних досліджень, цей режим збільшує шанси на одужання до 90 %.

Загальна мета нових стандартів у лікуванні туберкульозу полягає не тільки в одужанні без рецидивів для всіх пацієнтів, а й у припиненні передачі інфекції та запобіганні набуття або розширення додаткової медикаментозної стійкості.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
13:02