У Трускавці відбулось перше засідання Асоціації курортів України

У Трускавці відбулось перше засідання Асоціації курортів України

Сьогодні, 22 грудня, у Трускавці відбулося перше засідання Асоціації курортів України. 

У межах засідання підписали Меморандум між Львівською облдержадміністрацією в особі заступника голови Віталія Загайного, Львівською обласною радою в особі першого заступника голови Євгена Гірника й власне Асоціацією – її президентом Юрієм Котиком. Метою меморандуму є сприяння в діяльності Асоціації у межах регіону, розвитку курортних територій та спільні промоційні заходи в Україні й за кордоном.

Нагадаємо, що у вересні на  Львівщині створили Асоціацію курортних громад. До її складу увійшли п’ять курортних міст і селищ Львівщини. Серед них дві курортні громади Дрогобицького району – Трускавецька та Східницька. Загалом тоді Асоціація курортних громад об’єднала шість громад: Трускавецьку, Моршинську, Східницьку, Славську, Великолюбінську (Львівська область) і Хмільницьку (Вінницька область).

Серед почесних учасників засідання -  голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів та Народна депутатка України Юлія Клименко.

Дрогобицьку районну державну адміністрацію представляв заступник голови Тарас Матолич.

Під час засідання до складу Асоціації прийняли нові громади з усіх куточків країни: Генічеську (Херсонська область), Шацьку (Волинська область), Лиманську й Мангуську (Донецька область), Ясінянську (Закарпатська область) та Хмільницьку (Вінницька область).

Наступного року, як йшлося під час засідання Асоціації, левову частину діяльності планується присвятити напрацюванню змін до Закону України «Про курорти», аби він став ефективним в частині економічного розвитку громад.Також йдеться про необхідність звернення до центральних органів виконавчої влади, зокрема до Державного агентства розвитку туризму й Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури з переліком  відомчих санаторно-курортних закладів, які не здійснюють діяльності та не розвиваються з клопотанням про виставлення їх на продаж. Важливим буде врегулювання питання сплати туристичного збору для тих, хто приїжджає в санаторні комплекси та приватні апартаменти й котеджі, а також збалансування вартості газу для відомчих та приватних санаторіїв.

Зокрема обговорили питання завершення вже багаторічного процесу із затвердженням Моршина й Трускавця курортами державного значення.

«Дрогобиччина, насправді, вважається курортною перлиною Львівщини. Тут зосереджені одні із найвідоміших на Львівщині та в Україні курортних місць – це Трускавець та Східниця. Обидва вже мають тверде ім’я: Східниця асоціюється з гірським відпочинком, а Трускавець – лікувальними ресурсами. Однак час не стоїть на місці і курорти мають йти в ногу з ним, щоб бути конкурентно спроможними на ринку. Кожен курорт повинен мати свою родзинку і туриста. Тому вибудовування комплексної стратегії розвитку курортів України спільно – безпосередньо самими курортними громадами обов’язково дасть свої результати», — вважає заступник голови Дрогобицької РДА Тарас Матолич.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
21:00