Понад 400 українських дітей з онкологією евакуйовано на лікування за кордон

Понад 400 українських дітей з онкологією евакуйовано на лікування за кордон

Згідно з домовленостями між дружиною Президента України Оленою Зеленською та першими леді інших країн світу, за сприяння керівництва іноземних держав і профільних міністерств організовано рейси життя для українських онкохворих дітей із зон бойових дій.

Такі рейси життя здійснюються з перших тижнів війни завдяки співпраці з волонтерськими та медичними організаціями.

Задля гарантування безпеки пересування онкохворих дітей спочатку привозять до Львова – у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр (ЗУСДМЦ), який очолює Андрій Синюта. Там дітлахів дообстежують та надають їм медичну підтримку.

Далі в супроводі медбригад маленьких пацієнтів разом із близькими доправляють до Республіки Польща, у спеціально створену клініку Unicorn. Там дітей розподіляють на постійне лікування у Польщі чи інших країнах Європи.

І все це – одночасно з роботою нефролога, яка нікуди не зникла. До речі, заплановану на 24 лютого трансплантацію нирки юній полтавчанці планують провести найближчими днями.

Олена Козлова – заступник директора ЗУСДМЦ з медичної частини. Її місія – супровід проекту від отримання заявок чи інформації про потреби до координації різних процесів.

«Організаційні питання й потреби лікарні – це те, що зараз лягло на плечі всіх адміністраторів. Маємо багато пацієнтів із регіонів, де відбуваються бойові дії. Вони часто приїжджають без елементарних речей, і потрібно подбати насамперед про них. А безпосередньо лікування, медичну роботу з хворими дітками беруть на себе наші фахові лікарі у відділеннях», – розповіла пані Олена.

Оксана Пушкарьова працює лікарем-епідеміологом. У медичному центрі вона організовує безперервне дотримання санітарно-епідеміологічного благополуччя для безпечного лікування важкохворих дітей та роботи персоналу. Активно поширює знання про профілактику інфекційних захворювань.

«Ці чудові фахівці та неймовірні люди працюють для того, щоб усі, хто цього потребує, дочекалися лікування й перемоги – і в країні, і над хворобою», – резюмувала Олена Зеленська.

У проекті з евакуації українських дітей на лікування за кордон також беруть участь: International Society of Paediatric Oncology – SIOP, St. Jude Children's Research Hospital, Фонд «Таблеточки», Благодійний фонд «Запорука», Благодійний фонд «Крила надії», Благодійний фонд «Із янголом на плечі», Генеральне консульство Республіки Польща у Львові, Клініка дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку, Українська асоціація дитячої онкології/гематології, Львівська обласна державна адміністрація, Львівська обласна рада, МОЗ України.

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
14:46