Покроковий алгоритм дій у разі втрати паспорта під час війни

Покроковий алгоритм дій у разі втрати паспорта під час війни

На сьогодні документом, що підтверджує громадянство та визначає приналежність особи до держави, є паспорт. В Україні такими документами є внутрішній паспорт громадянина України – ID-картка або книжечка зразка 1994 року, а також закордонний паспорт. В умовах війни громадяни України нерідко втрачають ці документи. Тому Державна міграційна служба України підготувала покрокову інструкцію щодо дій особи, яка втратила документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Куди звернутися для відновлення втраченого паспорта?

Якщо ці важливі документи або ж один з них було втрачено, особі потрібно невідкладно звернутися із заявою про втрату документа до поліції та отримати від поліцейських витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Надалі, для оформлення нового документа, особі необхідно особисто прийти до однієї з трьох установ:

— у підрозділ ДМС України;

— у центр надання адміністративних послуг (ЦНАП);

— у центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

Важливо: оформити новий паспортний документ можна за місцем звернення особи, але у тих населених пунктах, які знаходяться на підконтрольних Україні територіях, де безпекова ситуація є контрольованою.

Основні документи, які необхідно подати для отримання послуги

Для оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки замість втраченого або викраденого особа (далі також – заявник) подає наступні документи:

— заява про втрату паспорта;

— витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта);

— документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;

— довідка органу реєстрації встановленого зразка про місце проживання (за наявності).

Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон замість втраченого або викраденого особа (далі також – заявник) подає наступні документи:

— паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку та проживає в Україні);

— свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 14-річного віку. Якщо батьки або один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення вперше паспорта для виїзду за кордон);

— документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, – у разі подання документів законним представником, крім випадків, коли законним представником є один із батьків;

— документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;

— одна кольорова фотокартка розміром 10-15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я та яка потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, або особі, щодо якої наявний висновок про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;

— заява про оформлення паспорта для виїзду за кордон у зв’язку з його втратою або викраденням у довільній формі;

— витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта для виїзду за кордон на території України);

— документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (за відсутності – його копія), або інформація про раніше оформлені на ім’я особи документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України — особам, які постійно проживають за кордоном, та втратили паспорт для виїзду за кордон під час перебування в Україні.

З повним переліком документів, які можуть знадобитися для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон замість втраченого або викраденого, радимо ознайомитися на офіційному веб-сайті ДМС України.

Як посвідчити особу, поки оформляється паспорт громадянина України?

В Україні для посвідчення особи можна використовувати наступні документи:

— закордонний паспорт (у випадку втрати ID-картки або паспортної книжечки);

— водійське посвідчення;

— цифрові документи в мобільному застосунку «Дія», адже вони мають таку ж юридичну силу, як їх паперовий чи пластиковий аналог;

— «єДокумент» – це тимчасовий документ для посвідчення особи у період воєнного стану, він створюється автоматично на підставі даних із BankID або даних біометричного документа.

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
15:39