На Дрогобиччині провели моніторинг безбар'єрного простору

На Дрогобиччині провели моніторинг безбар'єрного простору

В Україні впроваджена національна стратегія зі створення безбар’єрності. В межах інклюзивного проєкту, котрий ініціює перша леді – Олена Зеленська, планується формування безбар’єрного простору у містах, селах та регіонах нашої країни.

На Дрогобиччині також є у планах створити зручні, комфортні  та доступні об’єкти для осіб з інвалідністю.  Проте для створення умов безбар'єрності першим кроком є моніторинг  про загальний стан міських та регіональних об'єктів.

За словами т.в.о начальника відділу  містобудування та архітектури управління розвитку територій та інфраструктури Дрогобицької районної державної адміністрації Ірини Куцмиди – в регіоні вже було проведено попередній моніторинг та оцінку ступеня безбар’єрності  об’єктів фізичного оточення й послуг для осіб з інвалідністю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України.

Як розповідає архітекторка Ірина Куцмида, сьогодні Дрогобицький регіон потребує створення зручного, безбар’єрного простору, оскільки багато приміщень та структур перебувають у застарілому стані та, звісно, потребують цілковитого оновлення передусім для  людей з інвалідністю.

За результатами моніторингу, у Дрогобицькому району було обстежено 174 об’єкти, серед яких: заклади охорони здоров’я, заклади освіти та культури, спорту, а також центри адміністративних послуг, виборчі дільниці та інші об’єкти.

З них заклади освіти на 100% залишаються недоступними для людей з інвалідністю. Натомість заклади охорони здоров’я, зокрема, лікарні, поліклініки, аптеки є лише частково безбар’єрними.  Окрім цього, як показує статистика – 30% об’єктів Дрогобицького району не мають доступу на поверх вище першого.

Проте є і позитивні результати: з осені минулого року на Дрогобиччині почали впроваджувати тимчасові пандусні конструкції. Йдеться, зокрема, про те, що під час виборів, п’ять виборчих дільниць були облаштовані тимчасовими кострукціями – пандусами для того, аби усі громадяни та мешканці регіону мали доступ до місць волевиявлення.

Очікується, що стратегії безбар'єрного простору в Україні активно розпочне свою фазу уже цього року.

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
19:12