Аграрії можуть отримати гранти на створення або розвиток переробних підприємств

Аграрії можуть отримати гранти на створення або розвиток переробних підприємств

Уряд працює над підтримкою переробного сектору економіки, щоб забезпечити збільшення частки продукції з доданою вартістю.

Для цього запустили державну програму надання грантів на облаштування та модернізацію переробних підприємств – до 8 млн грн. Нею можуть скористатися і виробники сільськогосподарської продукції. 

Програма розвитку переробної галузі передбачає державне співфінансування суб’єктів підприємництва які хочуть створити або розвинути свій бізнес.

Кошти виділяють для придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання) та покриття витрат на їх доставку та введення в експлуатацію.

Перші  1000 заявників отримують грант у розмірі до 70% вартості проекту, для всіх наступних заявників – до 50 % вартості проекту. Одержувачі грантів мають сплатити суму гранту протягом 3 років у вигляді податків та обов’язкових платежів до бюджету, створивши робочі місця в залежності від суми одержаного гранту: зокрема, у разі суми гранту до 1,6 млн необхідно працевлаштувати 5 осіб, при сумі гранту від 1,6 до 3,2 млн грн  – 10 осіб, від 3,2 до 4,8 млн – 15 осіб і від 6,4 млн до 8 млн грн – 25 осіб.

Грантовою програмою також передбачено, що для фінансування власного внеску суб’єкти підприємництва можуть залучити додаткові кредитні кошти за державною програмою “5-7-9” під 0 %.

Як зазначила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман, грантова підтримка особливо актуальна для сільськогосподарських виробників, які в більшості зорієнтовані на виробництво сировини, а створення і розвиток переробних потужностей забезпечать нові робочі місця та додану вартість в аграрному секторі економіки. 

За інформацією Міністерства економіки, Уряд погодив виділення 44,3 мільйона гривень з резервного фонду для фінансування перших переможців програми грантів на розвиток переробного бізнесу. Серед найпопулярніших напрямків, у яких підприємці реалізують свої проекти – перероблення зернових, бобових культур і насіння олійних культур – 3,8%, виробництво м'ясних продуктів та м’яса – 3,2%. 

З умовами грантової програми можна ознайомитись тут: 

cutt.ly/NXkJry1

 

Офіційний телеграм-канал
Дрогобицької районної військової адміністрації
11:23